Tuesday, March 31, 2009

Just nu pågår sammanträde med Monitoring committee ( övervakningsutskottet) i ett regnigt Valencia Vi diskuterar just nu följderna av kriget mellan Ryssland och Georgien. Redan tidigare i morse träffades ad hoc utskottet under ledning av President de Puige. Detta var första gången som parterna öppet diskuterade direkt med varandra. Samtalen fördes i en överraskand konstruktiv anda, dock kvarstår enorma meningsskillnader. Tillexempel vilken status skall de facto regimerna i Abchasien och Syd ossetien ges då de deltar i samtal arrangerade av Ad hoc utskottet. Stor oenighet råder givetvis om orsaken till kriget och skuldfrågan. ( enligt min mening lurades Georgierna i en fälla, detta försvarar dock inte misstaget att anfalla. Ryssarna hade före kriget stora militärövningar vid gränsen, efter avslutade övningar bibehölls trupperna i högsta beredskap, liksom Svartahavsflottan och flyget)
Både Ryssen Mr Slutsky och Georgiern Mrs Taktakishvilli berättar just nu inför utskottet hur de båda uppfattar morgonens möte som konstruktivt och framåtsyftande. Vi avser att lägga skuldfrågan och frågan om status åt sidan för att kunna göra insatser för flyktingar och minoriteter i de ockkuperade områdena.
Vidare gäller det att försöka återupprätta någon form av förtroende.
Oenighet i utskottet om vilka förslag som skall behandlas under april sessionen
Ryssland har tydligen insett att samtal kan vara bra, samtidigt råder enligt min mening ingen tvekan om Rysslands ambition att dominera närområdet. Man satsar nu fyrdubbelt på militärutgifter ( trots ekonomiska krisen) Dominanssträvan har givetvis konsekvenser inte bara för Georgien, men också för Ukraina ( Krim), Azerbaijan, Armenien, hela Centralasien ( Kazakstahn och andra länder som slutar på stan) och även Estland Lettland och Litauen. Givetvis ser säkerhetsläget annurlunda ut för Nato medlemmar och icke medlemmar. Vi vet dock att stor skada kan åsamkas utan stridande trupp, som tillexempel vid internetattacken mot Estland.
Rysslands styrka skall inte överdrivas även om hotet är verkligt. På grund av lågt oljepris har Putins leende stelnat. Ryssland har ingen annan export
än råvaror bortsett från vapen. Eftersom exporten är monopoliserad tilltar korruptionen. Rubeln har försvagats dramatiskt, härvarande ryssar försöker hävda att det är avsiktligt för att förbättra ekonomin. Visserligen hjälpte kronfallet Sverige under 90-talskrisen, men inte var kronans försvagning avsiktlig.
Sammantaget kan konstateras att Ryssland har stora ambitioner att bli åtminstone en regional stormakt, dock hejdas planerna (temporärt?) av finanskrisen.
Slutsatsen måste vara att Europa gör sig mindre beronde och främjar konkurrens på energiområdet. Byggandet av Nabuco ledningen för gas från Centralasien via Azerbaijan är avgörande för att bryta ryskt monopol. Vidare gäller det att inte avveckla det militära försvaret, snarare behövs långsiktigt en viss återuppbyggnad. Samtidigt gäller det att göra Ryssland delaktigt och ansvarstagande tillsammans med övriga Europeiska länder. Alltså dialog, men inte tandlöst kravlös dialog.
Före detta möte representerade jag PACE vid en konferens anordnad av Toronto universitet om kommunismen 20 år efter murens fall. Mycket återstår att göra innan 1989 har vunnits. Ännu har inte Ryssland gjort upp med sitt förflutna. Liksom närvaron av mer eller mindre kommunistiska partier i många Europeiska länder. Dessutom pågår kommunistiskt förtryck på många håll i världen (tillexempel Kina Vietnam Kuba och Nordkorea)
Jag deltar i ett upprop initierat av Mart Laar, tidigare premiärminister i Estland, där vi önskar att Sverige under EU ordförandeskapet skall arrangera en konferens om 20 år efteråt och uppmärksamma kommunismens offer. Uppropet antogs vid en konferens i Budapest för några veckor sedan. I Budapest finnes terrormuseet som utmärkt visar hur nazistiskt förtryck ersattes av kommunistiskt. Museet är inrymt i det hus där nazisternas tortyrceller och utrustning efter "befrielsen" togs över av kommunisterna. Besök gära Terror Haza i Budapest.
Efter Toronto besökte jag NYPD ( polisen i New York) Chief Tuller som numera är chef på södra Manhattan har enastående resultat när det gäller att minska brottsligheten. Utanför FN demonstrerade Tibetaner för frihet. I år är det 50 år sedan upproret i Tibet liksom 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg. 60 år sedan Maos blodiga maktövertagande men också 60 årsjubileum för Eurparådet.

Saturday, March 28, 2009

Nu snart på väg från New York till Valencia
Träffade FN ambassdören Anders Liden . Det är ingen tveksan om att Sverige får ett tufft jobb i FN när vi tar över ordförandeskapet i EU. Vi hann under en timme vhandla Israel-Palestina, Iran, ryssland ,Kina och några ytterligare frågor I möte med Generalkonsuln Ulf Hjertonsson talade vi en hel del om UD´s besparingsprogram. Enligt min mening vore det inte så genomtänkt att stänga konsulatet i New York. Jag måste kolla om UD övervägt minska bemanningen på ambassaderna i EU. Rimligen skulle den konsulära verksamheten inom EU kunna samordnas.

Idag demonstrerade Tibetaner här i New York. Demonstrationen som krävde frihet från kommunis,mens ok startade vid FN ( där jag närvarade) och fortsatte sedan till kommunistkinas konsulat.

I Valencia sammanträder Europarådets parlamentariska församlings kommitte för monitoring ( övervakning) dessutom sammanträder det speciella utskottet som hanterar kriget mellan Ryssland och Georgien.
Rysslands ambitioner i närområdet oroar.

Tuesday, March 24, 2009

Lämnade Toronto i söndags, reste till Detroit för två lediga dagar innan jag i New York skall besöka NYPD och HUD ( även möten med Sveriges generalkonsul och Sveriges FN ambassadör.

Reste från Detroit till Charlotte Michigan för att träffa bekanta jag ej sett sedan 1971. Likaledes fortsatte till Tawas City mitt i Michigan för att se min gamla skola.
Strax norr om Charlotte upphörde telenors kontakt med min telefon, skönt och tyst men oacceptabelt då jag ju var mitt i civiliserade trakter

Nu åter i Detroit snart på väg till flyget

Thursday, March 19, 2009

Professor Thomas Grossbölting Talar på temat Det ifrågasatta Östtysklands förflutna.
Vi behöver en andra generation av utredare av Stasi får att kunna få den totala bilden

Toronto konferensen

Thomas Schaarschmidt talar på temat antitotalitarian konsensus. Han jämför fårhållandet efter kriget 1945 då man gjorde upp med nazismen, med 1989 efter murens fall.
Beskriver Väst-Tysklands snabba anslutning till väst som en modell att fjärma tyska folket från nazismen, samtidigt som de aktiva nazisterna framhölls som aliens som styrt landet utan folkligt stöd.
För öst tjänade anti fascismen som ett försvar för den egna diktaturen.
Efter Nixons debatt med Chrushcov om köksutrustning, byggandet av Berlinmuren och Kubakrisen inleddes nedrustningsavtal och intresset för antitotalitarianism gick mot noll.

Crimes of Communism konferens i Toronto

Mitt i konferens om kommunismens brott på Universitetet i Toronto. I huvusak deltar forskare och universitetslärare från hela världen. Jag skall strax presentera arbetet med min rapport i Europarådets parlamentariska församling PACE, om fördömmandet av kommunismens brott. Samt hur rapporten implemterats sedan den antogs i Januari 2006
Det är viktigt konstatera att brotten begicks som en följd av ideoligin. Det var alltså inte misstag av olika illvilliga personer såsom Stalin. Tvärtom har ideoligin lett till terror masmord och brott mot mänskliga rättigheter varhelst den tillämpats

Tuesday, March 17, 2009

Politiska utskottet sammanträder just nu ( under mitt ordförandeskap)
Förmiddagen dominerades av en het debatt om Mellanöstern. Abdulla Abdulla från Palestina och Ayalon från Israeliska Knesset. Det var mycket herrarna var oense om, men det bästa med diskussionen var att vi enades om att fortsätta med trepartssamtal, sannolikt i juni efter Europavalet.

Därefter Vitryssland vi hade besök av såväl regimen som oppositionen. Denna diskussion var nästan lika het.
Vitryssland vill gärna komma in i värmen. Vi kräver då att även oppositionen ges möjlighet att deltaga på lika villkor. ( knäckfråga)

Just nu debatteras rapporten om klusterammunition med gäster från Röda korset och finska UD

Friday, March 13, 2009

Professor Pamuk

Gårdagens möte med professor Pamuk i Riksdagen var mycket intressent. Han anser att Turkiets enda framkomliga väg ligger i ett utökat samarbete med EU och ett fullt medlemsskap. Dock är vägen dit kantad av svårigheter i form av minoritets´rättigheter, strafflagens paragraf 301 och en tilltagande nationalism

Dentists in London

On my way to meeting with Swedish dentists in London

Wednesday, March 11, 2009

Imorgon torsdag 12 mars kommer professor Pamuk till Riksdagen talar på temat Turkiet och EU kl 1500

Crimes of Communism: Kommunismens brott

Det sistlidna veckoslutet avhölls en konferens i Budapest om kommunismens brott.

Vi skickade brev till Utrikesminister Carl Bildt


Pressmeddelande 2009-03-09: Angående det svenska EU-ordförandeskapet och högtidlighållandet av 20-års jubileet av Europas återförening
Den 6 till 8 mars 2009 arrangerades en internationell konferens i Budapest kring kommunismens brott. Konferensen arrangerades av ungerska House of Terror och The European Foundation for the Disclosure and Investigation of Communist Crimes, grundad av Estlands före detta premiärminister Mart Laar. Institut, ambassader, organisationer i Europa, USA och Canada var inbjudna.
Med anledning av det kommande svenska EU-ordförandeskapet författades ett gemensamt brev till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt angående uppmärksammandet och högtidlighållandet av 20-årsjubileet av östra och centrala Europas befrielse från kommunismen och den fredliga och demokratiska processen för kontinentens återförening.
Jubileumsprojektet "1989-2009, The 20th Anniversary of the liberated and reunited Europe" initierades i Sverige och konstituerades på konferensen som gemensamt paneuropeiskt och internationellt projekt. Sveriges regering erbjuds nu samarbete kring kommande aktiviteter och initiativ under 2009.
Brevet till statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt undertecknades av delegater från USA, Kanada, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Sverige, Ukraina, Österrike och England.
Sverige representerades av Anders Hjemdahl och Camilla Andersson, grundare av IICC/UOK och Göran Lindblad, riksdagsledamot (m) och ordförande i Europarådets parlamentariska församlings politiska utskott.
Camilla Andersson och Göran Lindblad:
- Det är av största vikt att Sverige under det kommande svenska EU-ordförandeskapet uppmärksammar 20-års jubileet av Europas återförening och drar nytta av gemensamma aktiviteter och det internationella samarbetet.
Läs brevet till statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt här: