Tuesday, March 31, 2009

Just nu pågår sammanträde med Monitoring committee ( övervakningsutskottet) i ett regnigt Valencia Vi diskuterar just nu följderna av kriget mellan Ryssland och Georgien. Redan tidigare i morse träffades ad hoc utskottet under ledning av President de Puige. Detta var första gången som parterna öppet diskuterade direkt med varandra. Samtalen fördes i en överraskand konstruktiv anda, dock kvarstår enorma meningsskillnader. Tillexempel vilken status skall de facto regimerna i Abchasien och Syd ossetien ges då de deltar i samtal arrangerade av Ad hoc utskottet. Stor oenighet råder givetvis om orsaken till kriget och skuldfrågan. ( enligt min mening lurades Georgierna i en fälla, detta försvarar dock inte misstaget att anfalla. Ryssarna hade före kriget stora militärövningar vid gränsen, efter avslutade övningar bibehölls trupperna i högsta beredskap, liksom Svartahavsflottan och flyget)
Både Ryssen Mr Slutsky och Georgiern Mrs Taktakishvilli berättar just nu inför utskottet hur de båda uppfattar morgonens möte som konstruktivt och framåtsyftande. Vi avser att lägga skuldfrågan och frågan om status åt sidan för att kunna göra insatser för flyktingar och minoriteter i de ockkuperade områdena.
Vidare gäller det att försöka återupprätta någon form av förtroende.
Oenighet i utskottet om vilka förslag som skall behandlas under april sessionen
Ryssland har tydligen insett att samtal kan vara bra, samtidigt råder enligt min mening ingen tvekan om Rysslands ambition att dominera närområdet. Man satsar nu fyrdubbelt på militärutgifter ( trots ekonomiska krisen) Dominanssträvan har givetvis konsekvenser inte bara för Georgien, men också för Ukraina ( Krim), Azerbaijan, Armenien, hela Centralasien ( Kazakstahn och andra länder som slutar på stan) och även Estland Lettland och Litauen. Givetvis ser säkerhetsläget annurlunda ut för Nato medlemmar och icke medlemmar. Vi vet dock att stor skada kan åsamkas utan stridande trupp, som tillexempel vid internetattacken mot Estland.
Rysslands styrka skall inte överdrivas även om hotet är verkligt. På grund av lågt oljepris har Putins leende stelnat. Ryssland har ingen annan export
än råvaror bortsett från vapen. Eftersom exporten är monopoliserad tilltar korruptionen. Rubeln har försvagats dramatiskt, härvarande ryssar försöker hävda att det är avsiktligt för att förbättra ekonomin. Visserligen hjälpte kronfallet Sverige under 90-talskrisen, men inte var kronans försvagning avsiktlig.
Sammantaget kan konstateras att Ryssland har stora ambitioner att bli åtminstone en regional stormakt, dock hejdas planerna (temporärt?) av finanskrisen.
Slutsatsen måste vara att Europa gör sig mindre beronde och främjar konkurrens på energiområdet. Byggandet av Nabuco ledningen för gas från Centralasien via Azerbaijan är avgörande för att bryta ryskt monopol. Vidare gäller det att inte avveckla det militära försvaret, snarare behövs långsiktigt en viss återuppbyggnad. Samtidigt gäller det att göra Ryssland delaktigt och ansvarstagande tillsammans med övriga Europeiska länder. Alltså dialog, men inte tandlöst kravlös dialog.
Före detta möte representerade jag PACE vid en konferens anordnad av Toronto universitet om kommunismen 20 år efter murens fall. Mycket återstår att göra innan 1989 har vunnits. Ännu har inte Ryssland gjort upp med sitt förflutna. Liksom närvaron av mer eller mindre kommunistiska partier i många Europeiska länder. Dessutom pågår kommunistiskt förtryck på många håll i världen (tillexempel Kina Vietnam Kuba och Nordkorea)
Jag deltar i ett upprop initierat av Mart Laar, tidigare premiärminister i Estland, där vi önskar att Sverige under EU ordförandeskapet skall arrangera en konferens om 20 år efteråt och uppmärksamma kommunismens offer. Uppropet antogs vid en konferens i Budapest för några veckor sedan. I Budapest finnes terrormuseet som utmärkt visar hur nazistiskt förtryck ersattes av kommunistiskt. Museet är inrymt i det hus där nazisternas tortyrceller och utrustning efter "befrielsen" togs över av kommunisterna. Besök gära Terror Haza i Budapest.
Efter Toronto besökte jag NYPD ( polisen i New York) Chief Tuller som numera är chef på södra Manhattan har enastående resultat när det gäller att minska brottsligheten. Utanför FN demonstrerade Tibetaner för frihet. I år är det 50 år sedan upproret i Tibet liksom 20 år sedan massakern på Himmelska fridens torg. 60 år sedan Maos blodiga maktövertagande men också 60 årsjubileum för Eurparådet.

No comments: