Wednesday, March 11, 2009

Crimes of Communism: Kommunismens brott

Det sistlidna veckoslutet avhölls en konferens i Budapest om kommunismens brott.

Vi skickade brev till Utrikesminister Carl Bildt


Pressmeddelande 2009-03-09: Angående det svenska EU-ordförandeskapet och högtidlighållandet av 20-års jubileet av Europas återförening
Den 6 till 8 mars 2009 arrangerades en internationell konferens i Budapest kring kommunismens brott. Konferensen arrangerades av ungerska House of Terror och The European Foundation for the Disclosure and Investigation of Communist Crimes, grundad av Estlands före detta premiärminister Mart Laar. Institut, ambassader, organisationer i Europa, USA och Canada var inbjudna.
Med anledning av det kommande svenska EU-ordförandeskapet författades ett gemensamt brev till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt angående uppmärksammandet och högtidlighållandet av 20-årsjubileet av östra och centrala Europas befrielse från kommunismen och den fredliga och demokratiska processen för kontinentens återförening.
Jubileumsprojektet "1989-2009, The 20th Anniversary of the liberated and reunited Europe" initierades i Sverige och konstituerades på konferensen som gemensamt paneuropeiskt och internationellt projekt. Sveriges regering erbjuds nu samarbete kring kommande aktiviteter och initiativ under 2009.
Brevet till statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt undertecknades av delegater från USA, Kanada, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Sverige, Ukraina, Österrike och England.
Sverige representerades av Anders Hjemdahl och Camilla Andersson, grundare av IICC/UOK och Göran Lindblad, riksdagsledamot (m) och ordförande i Europarådets parlamentariska församlings politiska utskott.
Camilla Andersson och Göran Lindblad:
- Det är av största vikt att Sverige under det kommande svenska EU-ordförandeskapet uppmärksammar 20-års jubileet av Europas återförening och drar nytta av gemensamma aktiviteter och det internationella samarbetet.
Läs brevet till statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt här:

No comments: