Thursday, April 30, 2009

PACE

Även in i den sista sessionsdagen ägnas mycket tid och kraft åt Generalsekreterarfrågan. Det lät nu på ordförandelandet Spaniens utrikesminister Moratinos, som om ministerkommitten nu kan komma att ompröva kortlistan av kandidater. Osvuret är dock bäat.

Har under förmiddagen haft möten med företrädare för Basker och vitryssar Stora men vitt skilda problem
Politiska utskottet beslutade på mitt förslag att bjuda in kollegor från USA´s kongress till en hearing i september.

Planerar också preliminärt en konferens om demokrati i Asien att hållas i Strasbourg

Wednesday, April 29, 2009

Lyssnar just på Spaniens statsminister Zapatero i Europarådets parlamentariska församling..
Denna presentation föregicks av en hård debatt om generalsekreterarvalet. Många kollegor hotar med bojkott om inte ministerkommitens ställföreträdare ( ambassadörerna) ändrar sig angående kandidaturvalet. Senare ikväll träffas den sk joint committee där ambassadörer och ledande parlamentariker träffas. Brukar vara dötrist där det läses upp färdiga tal. Idag kan det nog bli spännand och rent av livligt.
Zapatero talar inte bara om PACE utan om hela Europarådet inkluderande Generalsekreterare lokalkongress ( kommunal) och MR kommissionär samt domstolen.
Jag står långt ner på talarlistan så det är osäkert om jag får tillfälle fråga.

Ryssland ständigt detta Ryssland

Diskussion pågår i EPP gruppen om Rysslands roll som medlem i Europarådet.
Det visar sig att Ryssland sedan 1997 uppfyllt endast ca 10 procent av sina åtaganden som medlem.
Just nu avhandlas situationen efter kriget mot georgien; här uppfylles ännu mindre andel av åtaganden.
Det är nu strategiskt nödvändigt att ta ställning till om ett medlemsland skall bedömmas efter en annan måttstock än övriga medlemmar.
Även frågan om Europadomstolens framtid hänger på Rysslands vägran att ratificera protokoll 14 ( alla övriga 46 medlemmar har ratificerat.
Just nu pågår manövrering för att om möjligt låta 46 jobba enligt protokoll 14 medan Ryssland får stanna kvar i det gamla systemet.
Det underliggande skälet är givetvis att domstolen ofta dömt annorlunda än Ryssland önskat.

Monday, April 27, 2009

pressmeddelande

Demokratiskandal då demokratins högborg, Europarådet, firar 60 årsjubileum!!

Europarådets parlamentariska församling (PACE) tar strid mot ministrarnas ställföreträdare ( medlemsländernas ambassadörer) Hanteringen inför valet av Generalsekreterare innebar att ambassadörerna strök två av fyra kandidater. Kvar på listan att välja blev en rekorderlig norsk socialdemokrat och en före detta polsk kommunist. Båda representerande socialistgruppen. De två borgerliga kandidaterna, EPP gruppens och Liberala gruppens ledare, ströks med hänvisning till att kompetensen ej mötte de så kallade Juncker kriterierna. Enligt min mening är det inte sannolikt at Juncker själv skulle stödja tolkningen.
Valproceduren liknar mer den i Iran där väktarrådet bestämmer vilka som får kandidera, än en valprocedur värdig Demokratins högborg.
En enig Byrå (Styrelse) för parlamentariska församlingen har just nu beslutat om en urgent debate nu på tisdag. Debatten väntas utmynna i krav på att de verkliga ministrarna ändrar ambassadörernas beslut.

Sunday, April 26, 2009

Kriget mellan Ryssland och Georgien har verkligen förändrat stämningen i hela södra Kaukasus.
Då jag för ett år sedan deltog vid återinvigningen av Villa Petrolea, (Villan uppfördes av bröderna Ludwig och Robert Nobel, och var högkvarter för Nobels oljeindustri samtidigt som den var Nobelfamiljens hem.)var Azerbaijans svansföring gentemot Ryssland fortsatt hög. Man sade sig värna sin självständighet och möjlighet att sälja olja och gas till vem man vill.
Då jag för en vecka sedan åter var i Baku talades om vikten att ha goda relationer till den store grannen i norr, dessutom hade ett avtal om försäljning av gas (till Ryssland) just undertecknats.
I Baku ser man tydligt att Azerbaijan klarat den ekonomiska krisen bättre än många andra länder. Givetvis spelar olja och gas, trots prisfallet, en stor roll i det bättre utgångsläget. Nu siktar man på att höja standarden inom hälso och sjukvård.

Under den gångna veckan firade vi lilla Nicoles 7-årsdag, jag hade blivit utkvittad för att kunna vara hemma. Det är viktigt att göra kvalitetsaktiviteter med barnen då och då. Pojkarna och jag var i fjällen över påsk, lillan ville hellre vara hos mormor i Landskrona.

Jag får ofta frågan hur klarar du kombinationen små barn (12,10,7)Riksdagen och stora internationella uppdrag?
Först och främst gäller det att hitta kvalitetstid med barnen. Jag tillbringar mer och bättre tid med mina tre små än jag gjorde med deras storebror, nu 30 år, trots att jag då jobbade all tid hemma i Göteborg. Då hade jag långa dagar, sammanträden på kvällarna och ofta möten under veckosluten. Nu kan jag vara närvarande då jag är hemma.
För det andra har jag en barnflicka som ställer upp i alla lägen och som barnen gillar.
Slutligen har vi ett stort nätverk med bland andra min stora son Jacob, hans sambo Malin, och deras dotter Elsa, som gör mina små till farbröder och faster, min tandläkarkollega Parinaz som varit ett stöd för familjen ända sedan Louise insjuknade för 4 år sedan, min brors svägerska Kerstin ( pensionerad) familjerna Hallberg och Olofsson samt goda grannar på Oterdahlsgatan.

Den kommande veckan är det session för parlamentariska församlingen (PACE) i Strasbourg.
I år är det 5é gången Forum for the future of Democracy hålles, detta år i Ukraina. Forum organiseras via ett advisory board bestående av alla 47 medlemsländernas ambassadörer, några representanter för Europarådets kommunalkongress, några företrädare för NGO´s samt slutligen undertecknad som parlamentarisk gisslan.
Ambassadörerna föredrar beslut genom konsensus, de tycker omröstningar är obehagliga. Näst års Forum är tänkt att hållas i Armenien; Parlamentariska församlingen har invändningar eftersom demokratutvecklingen i Armenien lämnar mycket övrigt att önska. Politiska fångar dödskjutningar i samband med senaste valen etc.
Jag deklarerade att vi (PACE) är mot att hålla forum i Armenien om inte tydliga förbättringar för mänskliga rättigheter och demokrati kan påvisas. Givetvis blev det ingen riktig omröstning, men jag fick synpunkten noterad i protokollet Den enda som öppet vågade uttala stöd var Tysklands ambassadör.
Ett argument för Armenien var att Forum kan hjälpa föra landet i demokratisk riktning. Min invändning var att peka på forum i Moskva för tre år sedan, där har ju utvecklingen varit god……elller?

Den centrala debatten under sessionen borde vara onsdagens heldag om Ryssland och Georgien efter kriget. Uppfylles löften och krav från fredsöverenskommelsen?

Dock kommer säkert generalsekreterarvalet att ta mycket tid från viktiga frågor. Ministrarnas ställföreträdare ambassadörerna) har gjort en sk kortlista två av fyra kandidater kvarstår. Båda är socialister den ena norsk sosse och den andra polsk fd kommunist. Valet liknar den modell man har i Iran där väktarrådet avgör vilka som får kandidera.
Ambassadörerna följer strikt de sk Junckerkriterierna om betydande regeringsvana. Eftersom båda de utslagna är gruppledare i församlingen EPP respektive liberalerna förutser jag strid inför samrådet mellan församlingen och ambassadörerna på torsdag

Strasbourg 2009-04-26

Saturday, April 25, 2009

Strid om generalsekreterare

Valet av generalsekreterare i Europarådet kommer leda till strid.
Medlemsländernas 28 ambassadörer har beslutat att strikt följa de s¨å kallade Junckerkriterierna,
Detta innebär regeringsvana på statsministernivå eller jämförbart. Varken liberalernas eller EPP´s gruppledare kom med till omröstning i PACE. Istället står valet mellan en Norsk sosse och en Polsk fd kommunist.
Risken är påtaglig att församlingen håller en urgent debate om denna valordning. Det är lite pinsamt att Europarådets valordning påminner om Irans där väktarrådet först beslutar om mellan vilka personer man får välja.
För mycket focus på konstiga procedurer undergräver hela Europarådets auktoritet

Wednesday, April 22, 2009

Globaliserad vård

Just nu mitt i debatt på Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap om globaliseringen i vården

Det är på tiden at det stela landstingssytemet anpassas till patienterna istället för som idag vara byråkrati och politeker styrt.
Invandring av både vårdare och vårdade har visat att en modernisering måste genomföras bums

Tuesday, April 21, 2009

Baku

Just hemkommen från några dagar i Baku. Syftet var att diskutera Azerbaijans speciella situation i egenskap av stor prodecent av gas och olja. Landet har en utsatt situation eftersom man är inklämd mellan Ryssland och Iran, dessutom i krig med Armenien som med yskt stöd ockuperar 20% av landet.
Utöver politiken diskuterades svenskt Azeriskt utbyte och affärer på tanvårdens område

Thursday, April 16, 2009

Igår kväll middag med företrädasre för Organization of Islamic Conference.

Moderna trevliga män, bland annat från Bangladesh. Dock blev vi helt oeniga om vad som är yttrandefrihet. Tog genast upp frågan om pressfrihet, yttrandefrihet och Mohammedkarikatyrer.
Jag framhöll att det var idotiskt att publicera på det sättet, men att det fria ordet är okränkbart. Argumenten mot var att man ej skall säga saker som får svåra konsekvenser!!! ?? hos stor del av världens befolkning.
Dessvärre förekommer motsvarande argument hos vissa fundamentalistiska kristna också

Wednesday, April 15, 2009

Azerbaijan

Idag på morgonen pågår inte bara budgetdebatten efter vårproppens avlämnande, utan även ett möte med Azerbaijans ambassadör i Riksdagen.

Azerbaijan befinner sig sedan tidigt 90 tal i krig med Armenien; vapenstillestånd sedan 1994. Båda länderna är medlemmar i Europarådet, så vi har konflikten inom Europa.
Lösningen underlättas inte av att Ryssland i Minsk gruppen har en medlande roll samtidigt som man stöder Armenien och har rysk trupp i landet. Vilket underlättar för Armenien att ha trupp i de ockuperade Azeriska områdena.
Dessutom är Azerbaijan konkurrent till Gazprom både med olja och gas.

Tuesday, April 14, 2009

Asia in Global Security -an epicentre of New Instabili´ty

Riksdagens utrikespolitiska klubb har besök av professor Masako Ikegami. Hon redogör för konfliktrisker i Asien
Kina har pengar nog för att i vapen, stridsflyg och skepp rusta förbi USA, men kviliteten är undermålig jämfört med USA.
Därför köper kommunist-Kina civil teknologi Europa och knverterar denna till militärt bruk.
I min tolkning av prof Ikegamis presentation har EU blivit vad Lenin kallar Nyttiga idioter. EU låter Kina köpa och stjäla teknik som sedan används till militär uppbyggnad.

Kina är på väg bli ny kolonialmakt i Afrika; inte genom ockupation, utan genom att förhandla sig till exklusiv rätt till naturtillgångar.
Kina byggger också koaltioner med antväst stater såsom Iran och Simbawe.

Nord Korea liksom Burma är viktiga buffertstater; Kina föredrar antagligen en bibehållen regim i Nordkorea, även på bekostnad av att detta land rustar med kärnvapen.

Ungefär halva Rysslands vapenexport går till Kina som är världens största vapenimportör.

Kommunistregimen säljer sedan en del vapen vidare till skurkstater.

Uppfattningen att kommunistregimen i Kina skulle vara en länk mellan juntan i Burma och resten av världen är bara ett önsketänkande. Tvärtom gynnas Kina av att hålla juntan på plats.


Det är dags för Europa att vakna och förstå Kinas ambitioner att expandera sitt intresseområde

Thursday, April 9, 2009

Det finnes anledning känna tacksamhet mot LO´s styrelse som gav fortsatt förtroende för ordföranden.
Å andra sidan hade de inget val sedan Sahlin krävt Lundby Wedins avgång ur AMF styrelse. Ett indirekt ifrågasättande som facket ej kunde tolerera.
Blir intressant höra reaktionerna 1 maj då talen nog handlar om giriga direktörer

Saturday, April 4, 2009

Moderat förbundsstämma på hotell Stenungsbaden, fint med havet utanför

Jätte fint stämmotal av kulturminister Lena Adehlsson Liljeroth. Jag gladdes särskilt över krafttagen för att upplysa om kommunismens brott.
Just nu diskteras yrkesutbildning.
Före lunch körde stämman över förbundsstyrelsen i frågan om familjepolitiken. Skönt att beslutet innebär värnande av familjens frihet och valfrihet.

Thursday, April 2, 2009

Åter i Göteborg efter hela dagen i Stockholm. Kom från Monitoring i Valencia igår kväll

Förmiddagen visade Riksdagen för skolklass från Stockholms Enskilda Gymnasium 0930--ca 1100
Lunchöte med Ukrainas ambassadör. Diskuterade Eoroparådet; då främst rapporten om Holodomor ( den av Sovjetkommunisterna arrangerade massvälten) Rapporten bör var klar i mitt utskott till årsskiftet.
Pratade om ett möjligt besök i Poltava med anledning av 350 årsminnet av slaget.

En del av dagen gick åt till planering av Bakuresan 17-20 april