Tuesday, April 21, 2009

Baku

Just hemkommen från några dagar i Baku. Syftet var att diskutera Azerbaijans speciella situation i egenskap av stor prodecent av gas och olja. Landet har en utsatt situation eftersom man är inklämd mellan Ryssland och Iran, dessutom i krig med Armenien som med yskt stöd ockuperar 20% av landet.
Utöver politiken diskuterades svenskt Azeriskt utbyte och affärer på tanvårdens område

1 comment:

Abra said...

Vad jag kan dra för slutsatser från ditt inlägg är att du är på Azerbaijans sida utan att ens tveka. Du talar om att Armenien ockuperar ca.20% av Azerbaijan när majoriteten i de "ockuperade" områdena överlägset är Armenier och som dessutom har ett självstyre. Skulle det vara klokt i något sammanhang at återlämna dessa områden och dessa människor till ett land med ett styre som mördade och deporterade armenier i början av 90-talet? (Jag syftar på massakrerna i Sumgayt).
Dessutom talar du om att Azerbaijan är inklämt när alla landets gränser är öppna, vad har du då att säga om Armenien där en gräns är stängd pga. krig, den andra utan anledning (Turkiet) och två som är öppna där en av de inte är längre än 40km.
Är det inte ett sådant land man bör rikta lite mer sympati till pga. de dåliga omständigheterna? Dessutom vill jag tillägga att Armenien är mer demokratiskt än vad Azerbaijan är som inte dagarna i ända driver en anti-armenisk propaganda (Det har jag själv skådat på TV.)och som till skillnad från Armenien har mycket större resurser att lägga på t.ex. demokrati. Det är tragiskt att se en svensk politiker som bara är på ett lands sida bara på grund av deras oljeresurser!