Friday, May 15, 2009

PACE byrå sammanträdde igår i Madrid. Huvudpunkt var givetvis generalsekreterarvalet.
Det är totalt dödläge mellan parlamentariska församlingen och ministerkommitten. Den senare viker ej från sin ståndpunkt att behålla den så kallade lkortlistan med enbart två socialiska kandidater Norrmannen Jagland och polacken Wiloweiski
PACE å sin sida vidhåller kravet på ett öppet val med alla 4 kandidaterna med i racet. ( van den Brande EPP och Eörsi liberal)
I skrivande stund sitter jag tillsammans med Norges utrikesminister Störe, som ville diskutera valet. Vi reser med det chartrade norska regeringsplanet från Madrid till Stockholm; mycket flott och trevligt, helt annat än mina vanliga resor i ekonomiklass runt Europa.
Vi är eniga om att ett nytt samarbetsklimat mellan parlamentariker och regeringar/ministerkommitten måste till. Detta gäller oavsett utgången av konflikten om generalsekreterarvalet. Denna konflikt har dock sattt det bristande samarbetet på sin spets.
Enda vägen ur skulle kunna vara ett brett paket med förslag till modernisering av Europarådets arbete. Alltför mycket tid har gått åt till konflikter mellan församlingen och ministerkommitten.
En förändring skull kunna vara större närvaro och engagemang från ministrarna så att ställföreträdarna ( ambassadörerna) ej ges så stort spelrum som idag.
Dessutom borde överläggningar mellan parlamentariker och regering ske nationellt på regelbunden basis.
Med större samordning och samverkan skulle Europarådet kunna åstadkomma mer resultat i demokratiutveckling och värnande av mänskliga rättigheter istället för att ägna sig åt navelskådande interna konflikter.

No comments: