Sunday, May 3, 2009

Turkiet ej hot utan snarare Europas möjlighet

Sverigedemokraterna går tydligen till val på en blandning av allmän främlingsfientlighet, EU utträde och en slags turkskräck.
Budskapet hänger givetvis inte ihop. Å ena sidan vill de att Sverige lämnar EU å andra sidan beskriver man en inbillad risk att 70 miljoner turkar skulle sprida ut sig inom resten av EU då Turkiet blir medlem.
Turkar är stolta nationalister, ofta för nationalistiska för min smak. Varför skulle de i horder lämna sitt land? Rent trams från SD
Varje gång EU fått en ny medlem har migrationsströmmen vänt; alltså fler vandrar hem än ut då man blivit del av EU familjen.
Så dessvärre kommer inte Turkiets medlemskap att råda bot på vårt behov av invandring.
Det är istället andra fördelar som talar för ett Turkiskt medlemskap. För det första är det säkerhetspolitiskt angeläget att knyta Turkiet närmare till den Europeiska familjen. Ett utanförskap skulle kunna leda till allians med Ryssland, som man redan handlar mycket med, eller ett närmande till fundamentalistiska länder. Mardrömmen för Europa vore en fundamentalistisk/nationalistisk regim. ( ej helt sannolikt men inte omöjligt)
För det andra har Turkiet en ung befolkning, och även om vi inte kommer att kunna locka mängder av unga turkar att flytta hit så kommer den unga befolkningen medverka till en snabb tillväxt i Turkiet. Detta är något som gagnar hela EU.
För det tredje; Turkiet är det enda land i Europa förutom Storbritannien och Frankrike som har en någorlunda stor försvarsmakt. Turkisk trupp deltar redan idag ofta i FN missioner. EU skulle ha stor nytta av skickliga turkiska soldater vid snabba fredsbevarande insatser.

No comments: