Sunday, August 1, 2010

Hemtjänstens P-böter ett rent Göteborgsproblem!!!

Riksdagens utredningstjänst RUT har undersökt situationen gällande p-böter i olika städer.
Frågan riktades till Stockhol, Gävle,Eskilstuns, Linköping,Uppsala,Sundsvall Helsingborg, Falun, Umeå,Norrköping,Malmö och Karlstad. Samt till SKL Sveriges Kommuner och Landsting.
Endast Helsingborg har liknande problem.
Vi behöver därför själva hantera den stelbenta Göteborgsbyråkratin; kanske ett ytterligare uttryck för Göteborgsandan d'är allt beslutas informellt i stängda rum??

Nedan RUT´s utredning:


PM
2010-07-30
Dnr 2010:1260


P-BÖTER FÖR HEMTJÄNSTEN I OLIKA KOMMUNER



Med hänvisning till en tidningsartikel i Göteborgs-Posten den 26 juli med rubriken ”Hemtjänsten lappas vid akutbesök” undrar frågeställaren om problemet är detsamma i övriga kommuner.


Frågan har skickats ut till ett antal större kommuner i landet. Nedan följer en sammanställning av de svar som hittills har kommit in.

Stockholm
Upplysningar har inhämtats via parkeringsavdelningen genom servicetelefonen Äldre direkt. Ingen från hemtjänsten har ringt och klagat över problem med parkeringsböter i Stockholms stad. Ofta är hemtjänstbilarna försedda med nyttoparkeringstillstånd, men de omfattar enbart Stockholms stads egen mark. För att få reda på hur detta fungerar i detalj i hela kommunen är det nödvändigt att ta kontakt med Stockholms 14 stadsdelsnämnder var för sig, något som inte låter sig göras med tanke på den korta svarstiden.
(Äldre direkt tel. 08-80 65 65)

Gävle
I Gävle har man inte några problem med felparkerade hemtjänstbilar. Under det senaste året har det inkommit tio bestridanden till polisen. Alla utom ett har beviljats.
(Stefan Erixon, Tekniska kontoret, stefan.erixon@gavle.se)

Eskilstuna
I Eskilstuna upplever man på stadsbyggnadsförvaltningen inte detta som ett stort problem. Förvaltningen har inte kontaktats av hemtjänsten i denna fråga.
(sbf.kundtjänst@eskilstuna.se)

Linköping
I Linköpings kommun är det Anneli Bellinger, gatukontoret, som är ansvarig för riktlinjerna när det gäller parkering. Hon är nu på semester, men återkommer i tjänst den 2 augusti.
(anneli.bellinger@linkoping.se)

Parkerings AB Dukaten övervakar enbart privat tomtmark. Där har markägaren tillåtit hemtjänsten att parkera i strid med gällande regler vid akuta larm och tillåtit avgiftsfri uppställning på avgiftsparkering vid icke akuta besök.
(Bengt Andersson, Miljö, kvalitet, Dukaten, tel. 013- 20 54 14)

Uppsala
Handläggaren som har hand om parkeringsärenden är på semester, men återkommer i tjänst den 2 augusti. Från parkeringsservice uppger man att hemtjänsten i Uppsala inte har några problem med p-böter eftersom hemtjänsten har nyttoparkeringstillstånd som gäller på gatumark.
(Carina Borgström, Gatu- och trafikkontoret, tel. 018-727 40 83, carina.borgstrom@uppsala.se)

Sundsvall
Tidigare hade man problem med detta, men nu har kommunen köpt in nyttoparkeringstillstånd till sina leasingbilar, och det har fungerat bra.
(Carina Nelltoft, verksamhetschef, äldreomsorgen, Sundsvalls kommun, carina.nelltoft@sundsvall.se)

Helsingborg
I Helsingborg har man samma problem som i Göteborg. ”Lappningen” av hemtjänstens bilar har ökat markant, framför allt på kvällar och nätter.
(Lars Olof Nilsson, ekonomichef, vård- och omsorgsförvaltningen, tel. 042-10 61 09,
lars-olof.nilsson@helsingborg.se)

Falun
I Falu kommun har man inget problem med detta.
(Pia Joelsson, omvårdnadschef, omvårdnadsförvaltningen, Falu kommun, tel. 023-827 13, pia joelsson@falun.se)

Umeå
I Umeå utfärdas i genomsnitt ett par kontrollavgifter per månad avseende hemtjänstens bilar. Om dokumentation som styrker att besöket var aktut skickas in så avskrivs parkeringsboten.
(Carin Rosendal, Umeå Parkerings AB, tel. 090-16 15 53, carin.rosendal@umea.se)

Norrköping
Alla tjänstebilar i Norrköpings kommun är miljöbilar vilket innebär att man parkerar gratis på kommunens parkeringsplatser under tre timmar. Dessutom har alla enhetschefer i kommunen som ansvarar för fordon möjlighet att ansöka om tillstånd att bryta mot lokal trafikföreskrift och parkera där det råder parkeringsförbud. Jan Ovinder på Norrköpiings kommun kan inte påminna sig att någon hemtjänstpersonal har fått betala en p-anmärkning ur egen ficka vid felaktig parkering i tjänsten efter det att parkeringsanmärkningen har utretts.

På tomtmarker där kommunen inte sköter övervakningen har hemtjänsten tillstånd från övervakande parkeringsbolag att parkera.
(Jan Ovinder, parkeringschef, Norrköpings kommun,
tel. 011-15 15 77, jan.ovinder@norrkopinig.se)

Malmö
I Malmö stad har man inga stora problem med detta.
(Eva Svenning, Gatukontoret, Malmö stad, tel. 020-34 45 00)

Karlstad
Kommunens bilar är till stor del miljöbilar vilket innebär att man inom kommunens gator och parkeringar får parkera gratis under förutsättning att tillståndet för miljöbil finns synligt i bilarna. Hos vissa fastighetsägare har hemtjänsten tillstånd att parkera sina bilar.
(Peter Nylander, verksamhetschef hälso- och sjukvård, Vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstads kommun, tel. 054-29 62 01, peter.nylander@karlstad.se)

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)
Frågan har skickats ut även till SKL. Johan Lindberg, gatu- och trafikfrågor, bedömer att detta inte är något större problem i landets kommuner. “I den mån det förekommer problem med övernitisk parkeringsövervakning så är det sannolikt begränsat till enskilda bolag.”

Vidare:
“Hemsjukvården får vid brådskande yrkesutövning parkera i strid med vissa parkeringsbestämmelser (dock inte alla). Om man trots detta får en (felaktigt utfärdad) p-anmärkning så undanröjs den av polisen (vid parkering på gatumark) eller av fastighetsägaren (vid parkering på tomtmark). Observera att vissa av de fall som tagits upp i medierna har rört p-anmärkningar på tomtmark, alltså inte p-anmärkningar som utfärdats av den kommunala p-övervakningen på gatumark. Om hemsjukvården drabbas av ‘häxjakt’ eller flera felaktigt utfärdade p-anmärkningar så är nog det enklaste sättet att lösa problemet att man lokalt tar upp frågan med det bolag som utfärdat de felaktiga p-anmärkningarna.”
(Johan Lindberg, handläggare gatu- och trafikfrågor, Sveriges Kommuner och Landsting, johan.lindberg@skl.se)

Övriga upplysningar
SKL ger vartannat år ut en samlad statistik över parkeringsförhållandena i Sveriges kommuner. Syftet med redovisningen är att möjliggöra jämförelser mellan kommunerna när det gäller parkeringsavgifter, felparkeringsavgifter, nyttokort, miljöbilar och metoder för att styra parkeringstider och ta in avgifter.[1] Det pågår nu ett arbete med att sammanställa en ny rapport för 2010. Den beräknas vara klar under sommaren 2010.

Frågor om parkering besvaras av Lars Ahlman, SKL, tel. 040-34 35 75 (semester, åter i tjänst den 16 aug.) och Sofia Hoffman, SKL,
tel. 08-452 79 43.

[1] Parkering på gatumark 2008, statistik och fakta om kommunernas gatumarksparkering http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39280_1.pdf

No comments: